Smiley


Biografie

Smiley, muzicianul

După cinci albume premiate cu Discul de Aur lansate împreună cu SIMPLU, trupa alături de care Smiley a captat atenţia şi aprecierea publicului, artistul a decis să se îndrepte către o carieră solo. Succesul care a marcat cele patru albume lansate ca artist solo, nenumăratele premii oferite de către industria muzicală autohtonă şi interesul din jurul turneelor sale naţionale fac din Smiley artistul pop prin excelență în România.

Primul său album solo – „În lipsa mea” – a apărut în anul 2008, urmând să fie premiat cu Discul de Aur şi apreciat ca Cel mai bun album, în cadrul Romanian Music Awards (RMA). La scurt timp după apariţia albumului, artistul a pornit în turneul naţional Smiley x 4 Show, desfăşurat în 20 dintre cele mai mari oraşe ale ţării. Primul single lansat de pe colecţia „În lipsa mea” a fost cel care a dat şi numele albumului, acesta urmând să îi aducă artistului premiile pentru Cea mai bună piesă şi pentru Cel mai bun artist solo, la scurt timp după apariţie. „Designed to love you”, „Am bani de dat”, „Preocupat cu gura ta” sunt numai câteva dintre extrasele de pe acest prim album al lui Smiley, care aveau să se poziţioneze pe locuri fruntaşe în clasamentele posturilor de radio naţionale şi televiziunilor muzicale.

În anul 2010, Smiley a lansat cel de-al doilea album solo – „Plec pe Marte” – care a fost desemnat Cel mai bun album pop-dance. Cum Smiley se numără deja printre cei mai influenţi muzicieni ai momentului, extrasele de pe albumul cu numărul 2 al artistului au devenit rapid hituri, atrăgând nenumărate premii din partea industriei muzicale.

Single-ul „Plec pe Marte”, de pildă, s-a aflat pe primul loc în clasamentele muzicale timp de 20 de săptămâni, potrivit Nielsen, iar apariţiile live i-au adus lui Smiley premiul pentru Cel mai bun live, unul dintre cele mai râvnite titluri din muzica românească. Şi cel de-al doilea single extras de pe album – „Love is for free” – un featuring cu Pacha Man, cel mai cunoscut şi apreciat cântăreţ de raggae din România, s-a aflat pe primul loc în clasamentele muzicale timp de 14 săptămâni consecutive, potrivit Nielsen. „Love is for free” a fost declarată cea mai difuzată piesă în perioada imediat următoare lansării, urmând să primească premiul pentru Cea mai bună piesă pop-dance. În continuare, „Dream girl”, cel de-al treilea single extras de pe albumul „Plec pe Marte”, i-a adus lui Smiley premiul pentru Cel mai bun artist, la RMA.

2012 a fost cu siguranţă un an important pentru cariera solo a lui Smiley, mai ales că acesta a fost şi anul în care artistul a lansat „Dead man walking”, o piesă memorabilă, care cu siguranţă şi-a pus amprenta pe evoluţia acestuia, devenind un hit atât în ţară, cât şi în mai multe state vecine. Dacă piesa a fost rapid inclusă în playlist-urile tuturor posturilor de radio şi nu numai, ocupând locul 1 în toate clasamentele muzicale din țară pe întregul parcurs al verii, videoclipul a marcat o premieră la nivel mondial, acesta fiind primul videoclip muzical care avea integrate elemente de realitate augmentată. Smiley a schimbat, aşadar, definitiv modul în care oamenii se raportează la videoclipurile muzicale, ducând lucrurile la nivelul următor. Tot 2012 a fost şi anul în care Smiley a lansat „Cai verzi pe pereţi”, împreună cu prietenii şi colaboratorii săi – Alex Velea şi Don Baxter. Noul single s-a poziţionat în timp record pe locul 1 în toate clasamentele muzicale din ţară, doborând, de asemenea, recordurile YouTube.ro, cu cele 18 milioane de vizualizări acumulate până în prezent. Atât piesa „Cai verzi pe pereţi”, cât şi videoclipul au fost difuzate timp de un an de zile.

În anul 2013, Smiley a decis că e timpul pentru un nou album. „Acasă”, cel de-al treilea album al lui Smiley, este considerat cel mai reuşit material de până acum, iar cele mai recente single-uri, „Acasă”, „Nemuritori” și „I wish” s-au bucurat de un mare succes în rândul publicului.

La începutul anului 2015, Smiley a lansat un nou single. „Oarecare” este o piesă pe care artistul a decis să le-o ofere fanilor, la cererea lor. Acest lucru explică și succesul imediat obținut de single: „Oarecare” a intrat direct pe poziția 8 în topul celor mai difuzate piese românești pe radio și s-a menținut pe locul I timp de 9 săptămâni consecutive.

Totodată, artistul a lansat și două piese în cadrul campaniei #maimusic.10 Minutes” este o colaborare cu Feli, iar „My Present for You”, featuring Jazzy Jo, este piesa care a încheiat luna #maimusic, fiind inlcusă și pe coloana sonoră a filmului „Poveste de dragoste”, regizat de Cristina Iacob.

În luna decembrie 2015, Smiley a colaborat cu DOC pentru piesa „Pierdut buletin”, primul single extras de pe noul album al rapper-ului: „DOC & Motzu în HD”. Succesul piesei a fost unul incredibil, aceasta obținând, la mai puțin de două luni de la lansare, peste 9 milioane de vizualizări pe YouTube.

La început de 2016, Smiley a surprins printr-o producție diferită decât cele pe care le cunoșteau oamenii care îi ascultă muzica. „Insomnii” este o piesă atipică, dar extrem de frumoasă, o poveste ce lasă imaginația celui care o ascultă să zboare fără limite.

La 10 ani de cariera solo, Smiley a lansat proiectul #Smiley10, o confesiune muzicala multimedia pe care simte sa o faca publicului sau intr-un moment de bilant si sarbatoare. Proiectul #Smiley10 a însemnat un maraton de lansări, confesiuni și inovații.

Din martie până în decembrie, în data de 10, lună de lună, Smiley a lansat câte o piesă nouă cu videoclip, un demers unic pentru piața muzicală din România. Toate piesele se regăsesc pe noul album numit sugestiv “Confesiune”.

Proiectul #Smiley10 a debutat pe 10 martie cu piesa-manifest “Flori de plastic”, al carei videoclip, sub forma unui scurtmetraj de animatie, este primul de acest gen lansat de Smiley. Aceasta a fost urmată de single-ul “De unde vii la ora asta?”, care a facut performanta de a strange un milion de vizualizari pe YouTube in prima zi si aproape 50 de milioane pana in prezent si s-a mentinut pentru doua saptamani pe locul 1 in Trending.  “Domnu’ Smiley”, o piesa funk in care Smiley isi canta refrenul vietii, “Sa-mi fie vara”, “Rara” si “O alta ea”, „Ce ma fac cu tine de azi”, featuring cu Guess Who, Pierdut printre femei, Vals si O poveste au completat lista de piese lansate in zece luni ale proiectului #Smiley10.

Smiley, producătorul

HaHaHa Production este dovada că visele pot deveni realitate. Să lucrez alături de prieteni pe care i-am întâlnit la grădiniţă şi în şcoala primară este tot ce mi-aş fi putut dori.

Devenit deja un nume puternic în industria muzicală, Smiley a dovedit că pe lângă faptul că poate converti talentul în muzică de calitate, acesta mai poate transforma şi muzica bună într-un business eficient. Astfel, în 2009 Smiley a fondat casa de producţie HaHaHa Production din dorinţa de a uni toate forţele de producţie într-un singur loc, prin formarea unei echipe puternice de artişti şi producători talentaţi. Printre cele mai de succes proiecte produse şi dezvoltate de Smiley în calitate de producător s-au numărat artiştii HaHaHa Production: Feli, Radio Killer,  Sore,  Cabron, Jazzy Jo, Silviu Pașca, Dorian, Speak, dar şi alţi cunoscuţi muzicieni, precum CRBL, Puya, Delia, Wanda, Zero, Elena Gheorghe, Anda Adam, Andreea Bănică, Loredana, Andra, Corina, Cream, Emanuel. În ceea ce priveşte colaborările internaţionale, Smiley a lucrat până acum cu Ingrid, o celebră artistă din Italia, dar şi cu rapperii americani Snoop Dogg şi Sway, în timp ce alte astfel de colaborări inedite se află în pragul lansării.

Smiley, omul de televiziune

Deşi lumea lui Smiley se învârte în jurul domeniului muzical, artistul a avut ocazia să arate că este şi un priceput om de televiziune, ba chiar şi un actor extrem de talentat. Smiley este inclus în două dintre cele mai urmărite emisiuni de televiziune din România, respectiv „Romanii au Talent” şi „Vocea României”, apărând de-a lungul vremii într-un serial („Un pas înainte”) şi mai multe lungmetraje – „Un film Simplu”, „Nașa” sau „#Selfie”.